top of page

Jujutsun ja kamppailun historia

Brasilialaisen jujutsun historia pähkinänkuoressa (tulossa)

Kattavampi kuvaus kamppailun historiasta

Paini on kamppailulajeista vanhin, takautuen aina muinaiseen Mesopotamiaan ja Egyptiin asti eli n.5000 vuotta taaksepäin. Tätäkin ennen on toki taisteltu ja painista löytyy jopa luolamaalauksia Ranskasta n.15000 vuotta sitten ja Mongoliasta n.7000 vuotta sitten, mutta vasta todistettavasti vyöpainista löytyy vanhimmat historiallisesti tallennetut merkit kamppailu-urheilun harrastamisesta kivikaiverrusten muodossa n.3000v ennen ajanlaskun alkua. Luultavasti paini on ihmistä vanhempi liikkumistapa, sillä eläimet ja apinatkin painivat keskenään.

Lyöntejä sisältävien lajien osalta nyrkkeilyn historia ulottuu myös muinaiseen Egyptiin (n.3000v. eaa) ja itseasiassa ensimmäisen kerran hanskoja käyttivät historian tietojen valossa Kreetan Minoalaiset (n.1500v. eaa). Käytännössä kuitenkin vasta Kreikkalaiset n.800 vuotta myöhemmin vakiinnuttivat nyrkkeilyn urheilumuodoksi olympialaisissa painin ja muiden lajien kuten juoksun lisäksi noin n.700v ennen ajan laskun alkua.

Vuoden 684 eaa. Olympialaisissa esiteltiin Pankration, joka on antanut paljon vaikutteita nykyiseen lukkopainiin ja sitä voidaankin vähän kuten pitää brassijujutsun esi-isänä. Erona tosin on, että Pankration sisälsi myös lyöntejä ja potkuja. Painia antiikin Kreikan ajalta löytyy myös Homeroksen Ilias runoelmasta, koskien Odysseuksen ja Aiaksen kamppailua.

Vanhimmat ns. itämaiset kamppailulajit syntyivät n.4000-5000 vuotta sitten Kiinassa. Näistä mainittakoon Shuai Jiao ja Jǐao Tǐ (laji, jossa käytetiiin sarvikypäröitä toisten lävistämiseen). Myös Intista syntyi n.500v eaa Pehlwania edeltävä taistelupaini Malla-yuddha.

Painia harrastettiin myös muinaisten Roomalaisten keskuudessa, mutta pakanalliset huvit ja olympialaiset kiellettiin 393 jaa., jolloin myös paini taantui Euroopassa pimeälle keskiajalle ja aseellinen kamppailun kehittyminen jatkui mm. miekkailun muodossa ja ritarien toimesta. Tämä johti mm. kaksintaistelukulttuurin, joka käytiin aseilla: Ensin miekoilla ja myöhemmin ampuma-aseilla. Painiminen kuitenkin säilyi edelleen sukupolvilta toisille esim. ritareiden, sotilaiden ja väkivallan/virkavallan käytössä.

Painityylien kehittyminen jatkui eri kansojen keskuudessa myös pimeällä keskiajan ja sen jälkeen. Tästä esimerkkinä Khmerien kansanpainit Kambotsassa 800-luvulta alkaen ja lajia harrasti niin miehet kuin naisetkin. Toinen esimerkki on jo aiemmin kehitetty mongolipaini, joka jatkui mm. Tsingis Khanin aikana ja Urga-otteluissa 1778–1924.

 

Keskiajalla ja Renesanssin aikana vallan keskityttyä hyväosaisille, sosiaalinen eliitti harrasti Euroopassa painia linnoissa ja palatseissa. Esimerkiksi useat kuuluisat taitelijat ja kirjoittajat kannustivat painimiseen ja pitivät sitä arvossa: mm. Caravaggio, Poussin, Rembrandt, Courbet, Rabelais, Rousseau, Mointaigne, Locke jne.

Myöhemmin Barokin aikaan tällainen paini kuitenkin nähtiin raadollisena ja rustiikkisena lajina, jota harrasti vain rahvas. Sen sijaan kaksintaistelukulttuurin pohjalta syntyi rikkaiden ja aateliston keskuudessa pohja urheilumiekkailuun n.1500-1600 luvulla ja synty 1800-luvun lopulla korosti taitoa.

1800-luvulla myös ns. ammattilaispaini kasvatti suosiotaan.

Painin moderni historia alkaa suosion nousulla 1800-luvulla, joka johti mm. kreikkalais-roomalaisen painin (Eurooppa) ja vapaapainin kehittämiseen (Amerikka). 

Lähteet:

https://www.penn.museum/sites/expedition/trials-of-strength/

https://unitedworldwrestling.org/organisation/history-wrestling-uww

https://www.britannica.com/sports/boxing

https://www.britannica.com/sports/wrestling

https://www.kuoshu.co.uk/History%20-%20SJ.htm

https://fi.qwe.wiki/wiki/History_of_wrestling

https://fi.qwe.wiki/wiki/Folk_wrestling

https://fi.qwe.wiki/wiki/Malla-yuddha

https://en.wikipedia.org/wiki/Lei_taihttp://realhistoryww.com/world_history/ancient/Misc/Sumer_additional/Sumer_add2.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Historical_European_martial_arts
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_fencinghttp://www.thearma.org/spotlight/unarmedcombat.htm#.XxTl4sgzYuU

https://sites.google.com/site/historicalpankration/home/articles/ground-fighting-in-pankration

bottom of page